Natalia SikoraBiegła sądowa ds. podatków od nieruchomości Kontakt
Kontrola wartości01Wady i szkody02Jak pracuję03Honoraria04Blog05Kontakt+34 644 106 222
Strona główna · Blog

Podatek od majątku w Hiszpanii, najnowsze orzeczenia, które mogą Ci pomóc.

Co się zmieniło w 2025-2026?

Impuesto sobre el Patrimonio (IP), podatek od majątku, to jeden z najczęstszych problemów Polaków z nieruchomościami w Hiszpanii. W ostatnich miesiącach pojawiły się nowe konsulty DGT i orzeczenia TEAC, które bezpośrednio wpływają na to, ile płacisz. Albo czy w ogóle musisz płacić.

1. Limit łącznej kwoty podatku dla nierezydentów (art. 31 Ley IP)

TEAC (Tribunal Económico Administrativo Central) rozstrzygnął kwestię stosowania limitu łącznej kwoty podatku z art. 31 ustawy o IP do nierezydentów. To limit, który zapobiega temu, żeby suma IRPF + IP + ITSGF przekroczyła 60% dochodu.

Dla nierezydentów z UE i EOG ten limit też może mieć zastosowanie, na podstawie zasady swobodnego przepływu kapitału (art. 63 TFUE). Ale musisz o niego wnioskować aktywnie.

2. Sprzedaż udziałów z odroczonym terminem płatności a zwolnienie firmy rodzinnej (V2218-25)

Holding sprzedaje udziały w innej spółce i otrzymuje zapłatę w ratach. W bilansie pojawia się wierzytelność. Pytanie: czy ta wierzytelność liczy się jako aktywo prowadzone w ramach działalności gospodarczej (a więc objęte zwolnieniem z IP)?

DGT w konsulcie V2218-25 odpowiada: tak, jeśli wierzytelność pochodzi z normalnej działalności holdingu, to jest aktywem afektowanym do działalności. Interpretacja celowościowa, korzystna dla podatnika.

3. Holding z nieruchomościami na wynajem (V2239-25)

Holding ma udziały w spółce, która wynajmuje nieruchomości i zatrudnia pracownika na pełny etat. Czy holding może korzystać ze zwolnienia z IP?

Tak, jeśli spółka-córka spełnia warunek pracownika i prowadzi realną działalność gospodarczą w zakresie najmu, holding może stosować zwolnienie dla „empresa familiar" (przedsiębiorstwa rodzinnego).

Dlaczego to ważne dla Ciebie?

  • Jeśli masz nieruchomość przez spółkę, struktura właścicielska wpływa na to, czy zapłacisz IP
  • Jeśli wynajmujesz nieruchomość, zatrudnienie pracownika może otworzyć drogę do zwolnienia
  • Jeśli jesteś nierezydentem z UE, masz prawo do stosowania limitu 60%
Impuesto sobre el Patrimonio, Agencia Tributaria →

Jak skorzystać z limitu art. 31: krok po kroku

Art. 31 Ley 19/1991 (Ley del Impuesto sobre el Patrimonio) przewiduje limit łącznego obciążenia: suma IP + IRPF + ITSGF nie może przekroczyć 60% podstawy opodatkowania z tytułu dochodów. Brzmi prosto. W praktyce wymaga aktywnego działania.

  • Krok 1: Oblicz swój IP (Impuesto sobre el Patrimonio) za rok. To jest punkt startowy.
  • Krok 2: Oblicz łączny dochód za rok, nawet jeśli był opodatkowany w Polsce. Dla nierezydentów to dochód wykazany w IRNR plus dochody zagraniczne (wymagane do kalkulacji limitu).
  • Krok 3: Sprawdź, czy IP + inne podatki hiszpańskie przekraczają 60% tego dochodu. Jeśli tak: masz prawo do redukcji IP.
  • Krok 4: Redukcja nie jest automatyczna. Musisz ją aktywnie zadeklarować w Modelo 714. Hacienda nie zastosuje jej z urzędu.
  • Krok 5: Jeśli jesteś rezydentem UE lub EOG: stosuje się art. 63 TFUE (swoboda przepływu kapitału). Możesz powołać się na ten przepis, jeśli prawo krajowe ogranicza Twój dostęp do limitu w porównaniu z rezydentami.
Nierezydenci spoza UE/EOG mogą nie mieć dostępu do tego limitu. Sprawa jest nadal nierozstrzygnięta orzeczniczo. Jeśli jesteś spoza UE, koniecznie sprawdź status prawny przed złożeniem deklaracji.

V2239-25: dlaczego holding z wynajmem może być zwolniony

Interpretacja DGT V2239-25 z 2025 r. otwiera furtkę dla struktur holdingowych. Organ uznał: jeśli spółka zależna (subsidiary) zatrudnia pracownika pełnoetatowego, który faktycznie zarządza wynajmem, holding stojący nad nią może skorzystać ze zwolnienia dla empresa familiar (art. 4.8 Ley IP).

Kluczowe ustalenia interpretacji:

  • Pracownik musi być zatrudniony na poziomie spółki zależnej, nie koniecznie holdingu
  • Musi to być zatrudnienie pełnoetatowe (jornada completa), rzeczywiste, nie fikcyjne
  • Działalność musi być rzeczywista: wynajmem muszą zajmować się realnie, nie na papierze
  • Struktury symulowane (pracownik na umowie, ale faktycznie niepracujący) będą kwestionowane przez Hacienda przy kontroli

To znaczące otwarcie dla struktur wielopoziomowych. Ale ryzyko jest wysokie: AEAT weryfikuje faktyczny charakter działalności. Dokumentacja musi być pełna: umowy, ZUS, faktury za usługi, protokoły z inspekcji nieruchomości.

Najczęstsze pytania

Czy nierezydent z Polski może skorzystać ze zwolnienia "familia numerosa" przy podatku od majątku?

Nie. Zwolnienie dla rodzin wielodzietnych dotyczy wyłącznie rezydentów. Nierezydenci mają dostęp tylko do minimalnego zwolnienia w wysokości 700 000 EUR majątku netto. Żadne ulgi regionalne ani rodzinne nie mają zastosowania.

Czy ITSGF (Impuesto de Solidaridad de Grandes Fortunas) dotyczy Polaków z nieruchomościami w Hiszpanii?

Tak. Nierezydenci z majątkiem w Hiszpanii powyżej 3 000 000 EUR podlegają ITSGF (Podatek Solidarnościowy od Dużych Fortun). Stawki: 1,7% od 3-5 mln EUR, 2,1% od 5-10 mln EUR, 3,5% powyżej 10 mln EUR. IP zapłacony za ten sam rok jest zaliczany na poczet ITSGF, więc w praktyce dopłacasz tylko różnicę.

Jak długo mam na złożenie Modelo 714?

Termin to 30 czerwca roku następującego po roku podatkowym. Za rok 2025: termin upływa 30 czerwca 2026 r. Złożenie po terminie oznacza dopłaty: 5% przy opóźnieniu do 3 miesięcy, rosnące do 20% przy opóźnieniu powyżej 12 miesięcy, plus odsetki ustawowe za każdy dzień.

Podatek od majątku to nie jest „stały koszt posiadania". Odpowiednia struktura i znajomość najnowszych orzeczeń mogą go znacząco obniżyć.

Złóż wniosek o analizę aktualnej sytuacji podatkowej (opinia biegłego).

Złóż wniosek · WhatsApp

Nie stanowi to indywidualnej porady podatkowej.

Ważne zastrzeżenie: Ta strona internetowa i jej treści mają wyłącznie charakter informacyjny i edukacyjny. Nie stanowią indywidualnej porady podatkowej ani nie zastępują konsultacji z doradcą podatkowym lub Agencją Podatkową. Natalia Sikora sporządza opinie biegłego sądowego na podstawie dokumentów (art. 335 LEC).